Radon mérés

1. Kölcsönözzön megbízható radon sugárzás mérő műszert a gyors és egyszerű eredményekért. Országos lefedettség.

2. Több, mint 1000 felmérés tapasztalatával segítek a kiértékelésben, és szükség esetén a radon szint csökkentésében.

radon mérő
radon útja az épületekbe

Radon sugárzás

A radon egy radioaktív nemesgáz, mely a környezetben jelen lévő természetes bomlási folyamatok során keletkezik. Káros élettani hatásait már több, mint fél évszázada kutatják.

Bár kis mértékben mindenhol jelen van, a talajból, valamint építési anyagokból bekerülve a lakások, épületek légterébe feldúsulhat a kinti érték 10-20-100-szorosára, ami belélegezve növeli a tüdőrák kockázatát.

Bomlása alfa sugárzással jár, valamint további radioaktív anyagok is keletkeznek (pl. polónium, bizmut, ólom) – az embert érő természetes sugárzás mintegy 40%-a a radonhoz köthető.

A feldúsulás legfőbb oka egyrészt az átlagosnál nagyobb radon források (bizonyos fajta talajok és építőanyagok, bővebben ld. lejjebb), másrészt pedig az elégtelen szellőzés.

radon útja az épületekbe
s

A radon veszélyei

Ha túl magasra szökik a radon szintje, akkor a beltéri levegőben tulajdonképpen „radioaktív por száll„. Ezt mindenképp jó elkerülni, de különösen akkor veszélyes, ha a levegőben sok az aeroszol részecske (szálló por, dohányfüst, illatosítók stb), mert ezeken megtapadnak a radon bomlástermékei, és bent ragadnak a tüdőben.

A dohányosok (passzív is) emiatt különösen ki vannak téve a radon sugárzás negatív hatásainak.

A tüdőben a radon bomlásakor létrejövő alfa sugárzás, valamint a bomlási sor további tagjainak „munkája” sejtkárosodást, idővel pedig tüdőrákot okoz.

Hazai statisztikák nincsenek, de Angliában évente 1100-an, az USA-ban pedig évente 24000-en halnak meg a radon miatt. Világszerte az összes tüdőrákos eset 9%-áért felel.

radon tüdőrák kockázat táblázat
kohósalak radon

Gyöngyös 1525 Bq/m3

Miskolc kb. 650 Bq/m3

Pécs kb. 1000 Bq/m3

Radon Magyarországon

Országunk nagy részén olyan, fiatalabb üledékes talajok vannak, melyek jellemzően nem gyanúsak (pl. homok, lösz).

Ezzel szemben bizonyos vulkáni kőzetek, valamint a mészkő sokszor magasabb radonpotenciállal rendelkezik, emiatt hegységeink között bőven akad olyan, ahol a talajból felszivárgó radon problémát okoz.

Ilyen pl. a Velencei-hegység, a Mórágyi-rög, a Balaton-felvidék, a Mecsek, a Pilis északi része és a Börzsöny, valamint a Mátra (valamennyire az egész Északi-középhegység is).

Bizonyos folyóvízi üledékes és agyagos talajoknál is felmerül a radon, személyes tapasztalataim szerint főként Miskolc (Sajó, Hernád) környékén, a Szigetközben, valamint kisebb részt Szolnok környékén.

A talajokon túl a másik fő forrás a salak feltöltés (akár a telken, ház alatt!) és a salakbeton falazat, valamint másodsorban a gázszilikát.

Geológiai információk, valamint saját mérések alapján az érintett országrészek az alábbi térképen láthatók (jó tudni, hogy az érintett területeken sem 100% a problémás házak aránya!):

Magyarország radon térképe

Radon térkép Magyarország

Jól látható, hogy a hegyvidékek általánosságban fokozott radon kockázatot jelentenek. Ennek oka az, hogy a kőzet egészen a felszínen is lehet, azaz közvetlenebbül, közelebbről jut be a ház alapjába és levegőjébe.

Különösen ajánlott a radon sugárzás mérés, ha

^

(!) Domb- / hegyvidéki az ingatlan

Bizonyos mészkő és vulkáni kőzeteknél nagyobb a talaj radon kockázata (ld. a térképet feljebb)

^

Kohósalak van a födémben, aljzatban

A salak rádium tartalma miatt több radon kerül a lakás légterébe.

^

(!) Salakbetonból, salakblokkból készült a fal

A falakban is lehet kohósalak, és a nagy felület miatt kiemelkedően sok radon jut ki belőle, ha sugárzik.

^

Gázszilikátból épült az ingatlan

A gázszilikát nagy porozitása miatt több radon juthat ki a kohópernye adalékanyagából.

^

Földszinti vagy alagsori az ingatlan

A radon nehezebb, mint a levegő, így elsősorban az alsó szinteken koncentrálódik.

^

(!)Dohányosok vagy tüdőbetegek laknak a lakásban

Mindkét esetben hatványozottan káros a radon.

A radonnak évszakos változása is van. A téli átlag magasabb, mivel kevesebb a szellőztetés, és a hideg talajból a fűtött házba több radon jut fel a hőmérséklet különbség miatt. Emiatt legjobb, ha a radon mérések a fűtési szezonban történnek.

Hogyan zajlik a mérés?

A 3 napos rövid távú mérésen kiderül, hogy van-e jelentősebb radon forrás, azaz szükséges-e foglalkozni a témával, és ha igen, milyen mértékben.

A műszer személyesen (BP XI.), vagy csomagküldővel kerül a megrendelőhöz, a kaució (60e) beérkezése után.

A mérés egy RadonEye ionizációs kamrás mérővel történik, mely gyors reagálású, így ideális rövid távú mérésekre.

Kb. 3 napon át üzemel a készülék, különösebb teendő nincs vele.

Érdemes lesz követni a változó értékeket hosszabb szellőztetés nélküli időszakok alatt, valamint szellőztetések után is. Telefonnal rá lehet csatlakozni, de az aktuális érték a műszer tetején is látható.

A kiküldéssel megegyező módon visszakerül a műszer, megbeszéljük az eredményeket és az esetleges teendőket.

A radon szintet mindig lehet csökkenteni, annak módja viszont az adott épülettől és a körülményektől függ. Személyes szakmai segítséget adok.

RadonEye Plus2

^

Gyors

Nagy érzékenysége miatt rövid távú méréseken is alkalmazható.

^

Pontos

Megbízható eredmények már 1 óra alatt (±10%).

^

Valós idejű

10 percenként frissülő értékek, minden változásra érzékeny.

^

Egyszerű

Könnyű beállítani, mérés közben semmilyen teendő nincs.

Miért válasszon?

^

1000+ mérés tapasztalata

^

Tudományos igényesség geofizikusként

^

100% pozitív értékelés facebookon és Google-n (50+ db)

Radon mérés árak és lehetőségek

Helyszín felmérés

átlagos alapterületű ingatlanokra vonatkozóan
40 000 Ft
  • Építőanyag érintettség (főként salak feltöltés, salakbeton) esetén célszerű gamma méréssel kombinálni, hogy kiderüljön, azok forrást jelentenek-e.
  • Kb. 1-1,5 órás helyszíni felmérés, gamma sugárzás és pillanatnyi radon konc. méréssel, kimagasló műszerparkkal, MKEH (hatósági) hitelesítéssel és pontossági garanciával még a bonyolultabb esetekben is
  • Formaldehid és TVOC (szerves vegyianyag) mérés, amennyiben a körülmények lehetővé teszik
  • Jegyzőkönyv az eredményekről
  • Bővebben a főoldalon!

Oláh Gergely,
Geofizikus MSc

Legtöbben nem is gondolnak bele, hogy a közvetlen környezetünkben is előfordulhat komolyabb radioaktivitás, melyek közül az egyik a radonhoz köthető. A talaj, mint radon forrás világszerte problémát jelent, hazánkban viszont a tudományos életen kívül kevesen ismerik a jelenséget.

Geofizikusként fontosnak tartom, hogy legyen egy gyors, könnyű és pénztárca barát lehetőség megismerni az ingatlanok (vagy tárgyak) radioaktivitását. A méréseken mindenre kiterjedő szakmai segítséget nyújtok.

Oláh Gergely
+36 70 552 0433

Kapcsolat

Kérem hívjon a +36 70 552 0433-as számon 9-18 óra között hétköznap, vagy írjon üzenetet facebookon, vagy az alábbi űrlapon keresztül. Ha egy napon belül nem válaszolok az üzenetre, hívjon telefonon!

Figyelem! Sikeres üzenetküldés esetén az űrlap átirányít egy „Sikeres üzenetküldés” című oldalra! Ha ez nem történt meg, nem került továbbításra az üzenet.

Az adatokat kizárólag kapcsolatfelvétel céljából kezelem, az Adatkezelési tájékoztató irányelvei szerint.

Ezen a címen nincs ügyfélfogadás!